Tuesday, March 18, 2014

Makanan yang Boleh Menggantikan VITAMIN

Susah hendak dapatkan vitamin? Anda jangan risau sebab vitamin ada di rumah anda sendiri. Tidak percaya? Cuba anda pergi ke dapur. Di dapur ada banyak sayur-sayuran dan buah-buahan.

Kalau anda hendak tahu, lobak, kubis, tomato, buah limau, epal, dan banyak lagi merupakan sumber vitamin. Setiap sayur-sayuran dan buah-buahan mempunyai kandungan vitamin.

Boleh dikatakan hampir semua makanan mempunyai kandungan vitamin. Cuma yang membezakan adalah jenis-jenis vitaminnya.

  • Tomato - Kaya dengan vitamin A, C, serat dan juga zat besi. 
  • Avocado - Kaya dengan khasiat protein, kalsium, zat besi, vitamin A dan C
  • Pisang - Vitamin A, C, potasium dan zat besi
  • Nanas - Vitamin A, B, dan C.
  • Telur, susu, hati - Menyediakan vitamin A.
  • Kekacang dan daging - sumber kepada vitamin B1.
  • Keju, putih telur, dan yogurt - menyediakan vitamin B2.
  • Ubi kentang, sardin, dan tuna - sumber untuk vitamin D.
  • Sayuran berdaun hijau, kacang soya, dan gandum - kaya dengan vitamin E.
  • Kubis dan daun salad - penyumbang kepada vitamin K.


Semoga ianya memberi manfaat buat semua.

Salam sayang,
Norhana Marsom


No comments:

Post a Comment

Thank you for your comment. We will revert back to you soon. TQ

Jom baca yang lain-lain!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...