Friday, February 28, 2014

Berpantang cara moden?

Zaman sekarang ni tak ramai rasanya ibu-ibu yang berpantang cara moden kann..dah xnak makan jamu..malas nk berpilis bagai..saya juga salah seorang daripadanya..hehe

Jamu masa bersalinkan Muhammad pun ade lagi..ampun mak..kalau mak tahu ni memang kene bebel..tak boleh telan tekak ni, bau die pun dah pening..

Tapi jangan risau, zaman sekarang ni ade bermacam-macam set berpantang moden yang dijual di pasaran. Anda hanya perlu memilih yang terbaik je..tak susah pun, cari yang BERKESAN, SELAMAT dan SEMULAJADI!

Bagi saya sudah tentulah SHAKLEE! hehe.. Apa yang bestnye set ni? Dalam masa berpantang, luka lebih cepat sembuh, ibu berpantang dan menyusukan anak lebih cergas bertenaga, lebih cepat mengurangkan rasa sengal dan sakit badan kesan daripada proses kelahiran. Ini memang serius pengalaman saya. Anak pertama dengan kedua..tanpa dan bersama-sama shaklee..sangat berbeza. Yang dah menggunakannya sahaja yang tahu dan rasai perbezaan dan keberkesanan Shaklee

Istimewanya pengambilan set ini adalah tidak terhad...baik ibu bersalin normal atau bersalin secara pembedahan boleh mencubanya.

Dapatkan!!!

SET LENGKAP BERPANTANG SHAKLEE
 

Set berpantang Shaklee

Ia mengandungi:

ESP: Diperbuat daripada sumber soya Non-GMO semulajadi dan organik, sebagai sumber protein utama utama yang memberikan rasa kenyang berpanjangan dan sekaligus memberikan tenaga kepada ibu, menjaga kulit dan kesihatan dalaman ibu. Ia juga membantu sebagai penggalak susu ibu jika konsisten dengan konsep penyusuan.

B complex: Mengurangkan stress semasa berpantang dan menyusukan anak, mengandungi asid folik membantu dalam perkembangan otak bayi.


Vitalea Iron Formula: Mengandungi vitamin dan mineral yang lengkap dan seimbang, membantu mengekalkan tekanan darah si ibu.

Sustained release Vit C: Meningkatkan sistem imun buat si ibu dan anak yang disusukan. Khasiat sebiji kapsul Vita C 500MG menyamai 7 biji Oren.

Ostematrix: Sebagai sumber kalsium utama buat si ibu, mengurangkan sembelit ibu berpantang, mengurangkan sakit sendi, sengal-sengal di badan.

Zinc Complex: Membantu dalam penyembuhan luka dan membaikpulih tisu serta mengurangkan rambut gugur.



Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor (866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com

 

Thursday, February 27, 2014

Sakit kepala?

Sakit kepala adalah gelaja biasa yang berlaku kepada sesiapa sahaja. Biasanya sakit kepala dibahagikan kepada 3 kategori:
  • Sakit kepala kerana tekanan
  • Sakit kepala kerana sinus
  • Sakit kepala kerana migrain
Sakit kepala tekanan adalah disebabkan oleh tekanan atau stress yang dihadapi oleh seseorang, samada tekanan mental atau fizikal. Jiwa dan pemikiran yang tertekan, tegang, berkecamuk, boleh menyebabkan sakit kepala. Tekanan pada otot-otot di sekitar leher, kepala dan kulit kepala juga boleh menyebabkan sakit kepala. Ia juga boleh berlaku apabila seseorang itu mengalami perubahan secara tiba-tiba contohnya dari kawasan redup, tiba-tiba masuk ke kawasan panas, dan sebagainya.

Sakit kepala sinus ialah disebabkan oleh keradangan sinus yang dihadapi oleh seseorang. Sakit kepala sinus biasanya menyerang dalam kadar sekejap tapi menyengat.

Manakala jenis sakit kepala yang ‘paling popular’ ialah kerana migrain. Setakat ini tiada penyebab rasmi yang dikatakan sebagai punca migrain, namun saintis telah mencadangkan beberapa penyebab migrain:
  • Kekurangan zat dan nutrisi
  • Faktor keturunan
  • Kesan dari pengambilan ubat-ubatan
  • Wanita yang mengalami haid atau pra-haid
  • Terlalu banyak mengambil kafein
  • Mengamalkan makanan yang mengandungi MSG dan nitrat
Biasanya penderita migrain akan diberi ubat tahan sakit, ubat tahan muntah dan sebagainya bagi mengawal kesakitan mereka. Bagi penderita migrain yang teruk, mereka diberi dos dadah yang agak tinggi agar dapat melalikan sistem badan mereka dari kesakitan yang ditanggung.

Pengambilan ubat-ubatan boleh mendatangkan risiko terhadap kesan jangka panjang kepada kesihatan.

Oleh yang demikian, memilih alternatif dengan pengambilan supplement natural adalah langkah terbaik bagi mengatasi masalah migrain.

Kenapa supplement lebih baik dari ubat? Kerana ia diperbuat daripada bahan makanan, dan merupakan ekstrak daripada makanan2 yang membekalkan nutrient harian. Berbeza dengan ubat yang diformulasikan di makmal daripada jenis dadah dan sebagainya.

Supplement/vitamin untuk migrain:

Ostematrix (Kalsium, Magnesium & Vitamin D)

 Ostematrix
120 biji
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM61

Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.

Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium.  Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.

Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.

B Complex

 B-Complex
120 biji
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM53.75


Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin B6 (Pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitkan akibat migrain. Vitamin B lengkap dalam B Complex Shaklee memastikan anda bukan saja mengurangkan risiko diserang mograin, tapi juga mencegah penyakit-penyakit lain seperti depresi, strok dan sebagainya.

Bagi penderita migrain, anda hendaklah mengetahui penyebab-penyebab yang boleh menjadikan anda diserang migrain. Sekiranya ia berpunca dari pemakanan, maka anda kena lah jaga makan. begitu juga dengan perkara2 lain seperti aktiviti dan sebagainya. Dan timbagkan tentang mengambil vitamin/supplement sebagai pembantu untuk menyelesaikan masalah anda, kerana ia pasti lebih baik dari makan ubat berasaskan dadah secara berterusan.

Jom kita tengok apa kata mereka yang dah consume suplemen ini.



Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor (866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com


Toksin MERBAHAYA??

Semalam ade sorang customer ni msg saya tanya pasal set slimming. Saya pun terangkan dengan lebih detail berkaitan vitamin-vitamin yang sesuai. Bagi dia pilihan, terangkan setiap fungsi vitamin. And then, die decide nak amik pemecah lemak terhebat dan protein sahaja. Dia tak amik detoks. Bagi saya takde masalah, cumanya vitamin2 pemecah lemak tu akan lambat berfungsi lah, penyerapan pun lambat dan sekaligus melambatkan proses penurunan berat badan.

So, dia pun nak tahu lah kenapa badan perlu detoks sebelum mengambil apa-apa supplemen. Saya pun terangkan serba sedikit tentang detoks ni. Pastu terfikir plak, bagus juga letak di blog ni tentang toksin. (haaa ade dah idea nak buat entry..hehehe). Ok, jom kita lihat apa itu toksin.


Apakah itu toksin?

Toksin adalah bahan kimia atau racun berbahaya yang boleh merosakkan struktur dan fungsi sel badan.

Ia adalah hampir mustahil untuk anda mengelakkan daripada toksin kerana ia berada di mana-mana sahaja - dalam udara yang kita sedut, makanan dan minuman. Anda juga terdedah kepada toksin dalaman, sisa metabolik yang dihasilkan dalam badan disebabkan tekanan hidup dan cara pemakanan yang tidak seimbang.

Simptom-simptom toksin berlebihan

  1. Sering keletihan, kurang bertenaga, sakit kepala ,mulut berbau , bau badan
  2. Insomnia (masalah tidur), Mata gelap , Mata merah
  3. Daya ingatan dan tumpuan yang lemah, Rasa cemas
  4. Alahan, Masalah sinus, Sistem imun yang lemah
  5. Masalah sistem pencernaan – sembelit, kembung perut
  6. Masalah sendi - lenguh lenguh badan
  7. Masalah kulit – jerawat, eczema
  8. Selulit, Kenaikan berat badan, Tanda-tanda penuaan awal
  9. Kajian sains telah menghubungkaitkan toksin alam sekitar dengan pelbagai masalah kesihatan seperti kanser, masalah reproduksi, penyakit jantung, asma dan penyakit Alzheimer.
Tanda tanda lain 
  1. seseorang yang mempunyai toksin berlebihan dalam badan akan berasa letih tanpa sebarang sebab, susah bangun tidur dan bahagian keliling mata gelap. 
  2. Bahagian-bahagian tertentu di permukaan kulit seperti di bahagian bawah lengan, celah paha dan sebagainya juga akan kelihatan gelap daripada warna asal kulit.
  3. Banyak angin, alahan, inflamasi pada sendi, sinus, berat badan meningkat, kehadiran selulit, masalah jerawat dan banyak lagi.
 

Definisi buang toksin atau lebih popular dengan sebutan detox sebenarnya amat berkait rapat dengan sistem pencernaan dan hati manusia.“Kebanyakan daripada kita menganggap detox ini hanya melibatkan bahagian pencernaan, tetapi amat penting untuk kita mengetahui bahawa organ hati juga memainkan peranan penting dalam pembuangan toksin daripada tubuh badan manusia, iaitu menerusi pembuangan air kencing,

Usus yang dipenuhi toksin!!
 
” Hampir di semua organ manusia, di mana sebahagian besarnya terhasil apabila sisa makanan yang tidak dicerna sepenuhnya, pengambilan ubat-ubatan kimia, merokok, minuman keras dan pemakanan yang tidak seimbang, tidak dapat dikeluarkan dari dalam tubuh. Justeru, sisa-sisa ini akan terkumpul di mana-mana bahagian dalam organ tubuh manusia. Sisa-sisa terkumpul ini pasti akan menghasilkan toksin. Sepatutnya, semua sisa-sisa ini dikeluarkan dengan cara semula jadi melalui dua organ utama iaitu hati dan usus. Maka, usaha penyingkiran toksin perlu memberi fokus kepada dua organ tersebut kerana ia merupakan organ yang terlibat dalam pembersihan sisa toksin dari dalam badan,”

Jadi, anda rasa perlu atau tidak detox ni..? perlu bukan? apa yang boleh membantu anda untuk mengurangkan toksin di dalam badan?

HERB-LAX
120 biji
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM52.50


Herb-Lax terdiri daripada kombinasi sains perubatan tradisi dan teknologi barat.
Ia mengandungi 9 herba semulajadi: alfalfa leaves, senna leaves, anise seed, blue malva flower, buckhorn bark, licorice root, rhubarb root, fennel seed dan culver's root. 

Sifatnya menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut terbukti kesesuaiannya secara klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita untuk jangka masa panjang.

Fungsi Utama Herb-Lax:
  1. pembersihan najis yang tersekat
  2. merangsang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita
  3. membantu masalah sembelit
  4. tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pergerakan usus (natural bowel movement) dan secara langsungnya membantu masalah sembelit
  5. mengempiskan perut
  6. membantu dalam mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut. Sesuai diambil seperti biasa atau dicampurkan dalam air panas sebagai minuman herba
Perhatian!

Mereka yang mempunyai sistem penghadaman yang lemah akan mengalami cirit-birit pada peringkat awal pengambilan. Manakala di bawah kondisi normal, Her-Lax menampakkan kesan dalam tempoh 8-12 jam selepas pengambilan.

Mereka yang mengalami masalah sembelit yang serius boleh meningkatkan dos pengambilan kepada 5-8 biji dan boleh kembali kepada dos biasa setelah proses penghadaman / pembuangan kembali normal.


Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor (866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com

Wednesday, February 26, 2014

Banyak Angin Ketika Hamil

Ketika hamil,  bakal ibu sering mengalami masalah banyak angin.  Sudah tentu ia menyebabkan ketidakselesaan yang berpanjangan.

Mengapa ia jadi begitu? Ini kerana ketika hamil, badan ibu bekerja  sama dengan saat hormon mengeluarkan progesteron. Jaringan otot sekitar badan akan mula rasa tenang, terutama di sekitar saluran pencernaan.

Keadaan ini  menyebabkan makanan yang diambil bergerak melalui sistem pencernaan lebih lambat, akibatnya ibu kerap membuang angin.

Untuk mengurangkan frekuensinya, kurangkan pengambilan berikut:

*Pelbagai makanan yang tinggi kandungan lemak seperti stik, ayam goreng tepung dengan kulit, dan murtabak daging.

*Sayuran seperti  sawi.

*Minuman bergas.

* Ambil susu dan produk tenusu seperti keju, secara bertahap iaitu sedikit demi sedikit. Jangan ambil sekaligus dalam kuantiti yang banyak.

Selain itu, anda juga boleh mengambil supplemen tambahan untuk mengatasi masalah angin ketika hamil seperti Peppermint Ginger Plus dari Shaklee.


Peppermint Ginger Plus


90 biji
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM45

Peppermint Ginger Plus sangat membantu dalam menangani masalah:
  1. Loya
  2. Gastrik
  3. Mabuk laut/darat
  4. Sendawa
  5. Penghadaman
  6. Kencing tidak lawas
  7. Melegakan period
  8. Cirit birit
  9. Menyamankan perut
Jom dapatkan Peppermint Ginger Plus untuk mengatasi masalah loya/muntah/angin dalam badan ketika hamil.


Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor (866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com


Tuesday, February 25, 2014

Kejang Betis Semasa Hamil

Kejang betis semasa hamil

Seringkali ibu hamil mengadu mengalami masalah kekejangan betis terutamanya pada waktu malam. Kesakitan yang dialami pasti mengganggu tidur si ibu hamil. Biasanya ia berlaku pada trimester kedua dan ketiga.

Masalah ini berlaku disebabkan asid yang terkumpul dalam serat otot dan membuatkan otot jadi kejang. Otot yang sering menjadi mangsa adalah otot betis. Walaupun ia menyebabkan kesakitan yang teruk dan berlanjutan beberapa minit, tetapi tidak sampai merosakkan otot betis anda.


Antara punca berlaku kekejangan betis semasa hamil adalah:

* Kekurangan nutrien dan garam seperti kalsium atau magnesium dalam darah. Kekurangan ini berlaku kerana bayi mengambil apa yang diperlukan daripada simpanan badan ibu.

* Uterus (rahim) semakin membesar dan memberi tekanan ke atas salur darah besar pada kaki dan kesan daripada hormon kehamilan iaitu progesteron, boleh memberi kesan kepada otot kaki.


Apa perlu buat?

  • Buat regangan. Mulakan dengan menegakkan kaki dan gerakkan tapak kaki perlahan-lahan. Mula-mula, anda akan berasa sakit tetapi perlahan-lahan kesakitan itu akan hilang. 
  • Urut otot yang kejang itu. 
  • Jalan perlahan-lahan sehingga kesakitan benar-benar hilang dan anda boleh bejalan seperti biasa.


Tip elakkan kekejangan betis

* Buat senaman regangan betis. Berdiri satu meter daripada dinding dan unjurkan badan ke hadapan dengan tangan diregangkan untuk menyentuh dinding. Pastikan tapak kaki melekap pada lantai. Tahan selama lima saat. Ulang senaman ini selama lima minit, tiga kali sehari terutamanya sebelum masuk tidur.

* Senaman tapak kaki. Bengkokkan tapak kaki ke bawah dan kemudian tegakkan ke atas dengan cepat sebanyak 30 kali. Buat pada kedua-dua belah kaki. Kemudian, ulang dengan membengkokkan tapak kaki ke atas sebanyak lapan kali dan ke bawah lapan kali.

* Elakkan tidur dengan jari-jari kaki menghala ke bawah.

* Elakkan berdiri terlalu lama atau duduk dengan kaki bersilang.

* Mandi dengan air suam sebelum masuk tidur.

* Minum banyak air.

* Banyakkan makanan yang kaya dengan kalsium, potasium (kalium) dan magnesium seperti pisang dan produk tenusu.

Sekira ibu-ibu sukar atau kurang gemar meminum susu, Shaklee ada menawarkan produk yang boleh membekalkan kalsium dan magnesium iaitu OSTEMATRIX.

Ostematrix ini boleh membantu membekalkan tambahan kalsium, vitamin D dan magnesium kepada anda.

Ostematrix Shaklee

Kandungan Ostematrix Shaklee
Ostematrix
120 biji
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM61

Jom kita tengok apa kata pengguna setia Ostematrix:
Testimoni ostematrix kejang ketika hamil

Testimoni ostematrix kejang ketika hamil
Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor (866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com

Pentingnya Iodin Semasa Hamil

Ketika hamil, wanita perlukan nutrien secukupnya agar diri dan bayi dalam kandungan sihat. Kekurangan sesetengah nutrien penting boleh menyebabkan kandungan bermasalah. Antara yang perlu diambil berat ialah tentang pengambilan iodin. Ikuti kupasan lanjut tentang hal ini oleh Profesor Creswell J. Eastman, Perunding Perubatan Endokrinologi dari Universiti Sydney, Australia.

Menurut Prof. Eastman, iodin penting bagi wanita hamil untuk mengelakkan bayi dalam kandungan mengalami masalah. Katanya, iodin perlu untuk perkembangan otak dan sistem saraf bayi yang normal terutamanya ketika masih dalam kandungan. Dan keperluan ini berlanjutan sehinggalah kanak-kanak tersebut berusia dua hingga tiga tahun.


Tambah beliau lagi, wanita hamil dan bayi memerlukan iodin untuk menghasilkan hormon tiroid. Hormon inilah yang akan menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak pada tahap yang normal. Selain itu, hormon tiroid ini dapat membantu mengekalkan tahap metabolisme badan.

Kekurangan iodin juga boleh menyebabkan paras tiroksin rendah yang akan merencatkan pertumbuhan mental dan fizikal kanak-kanak. Jadi, sangat penting memastikan bayi dalam kandungan dan kanak-kanak mendapat iodin secukupnya. Untuk pengetahuan, lazimnya, iodin tidak disimpan dalam tubuh dan PERLU diambil setiap hari. Makanan yang mengandungi iodin ialah seperti makanan laut, susu dan produk tenusu. Bagi wanita hamil yang ‘vegetarian’, pengambilan susu yang secukupnya penting bagi memastikan kuantiti iodin yang mereka dapat menampung keperluan harian.

“Wanita hamil dan wanita yang menyusukan perlukan iodin lebih banyak daripada orang biasa,” kata Prof. Eastman yang turut bekerjasama dengan Institut Penyelidikan Perubatan, Kementerian Kesihatan Malaysia dalam menghasilkan kajian mengenai Kekurangan Iodin dalam Kanak-kanak (IDD).

Berdasarkan kajian yang telah dijalankan, kekurangan iodin akan menyebabkan pelbagai masalah kepada bayi yang baru lahir. Antaranya ialah terencat akal, pembesaran terbantut, pekak, bisu dan lemah anggota badan. Oleh sebab itu, pengambilan iodin sepanjang tempoh kehamilan sangat PENTING!!. Ketahuilah bahawa tubuh hanya perlukan sedikit iodin dan bahan ini wujud dalam kebanyakan makanan. 


INFO:

Iodin merupakan nutrien penting bagi manusia untuk merangsang proses tumbesaran, perkembangan saraf dan pembentukan sel otak bayi dalam kandungan dan kanak-kanak. Pun begitu, kuantiti yang diperlukan sangat sedikit iaitu sebanyak 150mikrogram (µg) setiap hari bagi orang dewasa. Majlis Penyelidikan Kesihatan dan Perubatan Negara dan Kementerian Kesihatan New Zealand menyarankan agar wanita hamil mengambil sebanyak 220µg iodin setiap hari. Manakala bagi wanita yang menyusukan bayi, dicadangkan agar mengambil sebanyak 270µg setiap hari.

Kekurangan iodin bagi wanita hamil boleh mengakibatkan:
  • Gangguan terhadap perkembangan otak bayi dalam kandungan
  • Keguguran
  • Kematian bayi dalam kandungan
  • Mati semasa dilahirkan
  • Kelahiran anak yang juga kurang iodin
  • Anak terencat akal
  • Pembesaran anak terbantut
  • Anak yang pekak
  • Anak yang bisu
  • Anak yang lemah anggota badan
Sekiranya ibu-ibu ingin mendapatkan produk yang mengandungi iodin, anda disarankan untuk mengambil Vitalea Iron Formula Shaklee. Vitalea mengandungi 75mcg kandungan iodin dan pengguna dinasihatkan mengambil 2 tablet sehari untuk memenuhi keperluan sehari iodin di dalam tubuh.

2 tablet = 40 jenis lauk

Vitalea Iron Formula
120 tablet
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM88.75

Seperti penerangan di atas, ibu hamil dan ibu yang menyusukan disarankan mengambil makanan yang mempunyai keperluan iodin untuk dibekalkan di dalam badan. Ini lah sebabnya Vitalea terdapat di dalam set hamil dan set penyusuan shaklee.
Sumber


Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor (866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com


Bolehkah wanita hamil menaiki kapal terbang ketika hamil?

Apakah akan menjejaskan keselamatan diri dan kandungan apabila perlu menggunakan perkhidmatan kapal terbang?

Jangan risau kerana apabila berbicara soal keselamatan ibu hamil naik kapal terbang, ia sebenarnya adalah pengangkutan selamat sehingga kandungan ibu berusia 36 minggu.

Suatu kajian mengenai risiko menaiki kapal terbang ketika hamil yang diterbitkan dalam Journal of Occupational and Environmental Medicine merumuskan bahawa ia tidak menemukan sebarang risiko tinggi komplikasi kehamilan untuk kaki tangan syarikat penerbangan mahupun orang awam.

Bagaimanapun, biarpun diklasifikasikan sebagai selamat, ibu hamil masih perlu mengambil tahu beberapa faktor risiko yang mungkin boleh timbul.
  1. Radiasi kosmik. Kapal terbang melalui kawasan atmosfera yang nipis lalu mengurangkan perlindungan diri terhadap radiasi. Lebih lama atau kerap menaiki kapal terbang semakin tinggi paras kapal terbang, lebih banyak pendedahan radiasi kosmik yang boleh dialami. Tetapi tiada bukti saintifik menunjukkan kesan buruk kepada fetus yang disebabkan oleh pendedahan kepada radiasi.

  1. Risiko thrombosis. Ibu hamil berisiko mengalami darah beku dalam salur darah (thrombosis atau DVT). Ini mungkin berpunca daripada tempoh masa penerbangan yang dilalui. Kurang minum air juga akan cenderung mengakibatkan dehidrasi, seterusnya mencetuskan DVT.

  1. Kelahiran pra matang. Bagi ibu yang hamil kembar, dikhuatiri boleh berlaku kelahiran pra matang, sebab itu kebanyakan doktor tidak menggalakkan ibu hamil menaiki kapal terbang ketika kandungan berusia 32 minggu.

Oleh itu sebelum menggunakan perkhidmatan kapal terbang, pastikan anda mengambil tahu beberapa panduan berikut:
  1. Periksa peraturan yang ditetapkan oleh syarikat pengendali penerbangan terlebih dahulu sebelum membeli tiket.

  1. Dapatkan nasihat doktor untuk memastikan anda tidak mempunyai sebarang risiko untuk menaiki kapal terbang seperti uri di bawah, kontraksi pra matang, pendarahan, sejarah DVT, kencing manis dan darah tinggi tidak terkawal.

  1. Dapatkan surat kebenaran daripada doktor.

  1. Pakai pakaian yang selesa dan longgar.

  1. Banyakkan minum air.

  1. Sentiasa melakukan senaman atau aktiviti regangan.

  1. Kerapkan perjalanan, sekiranya perjalanan dalam kapal terbang mengambil masa yang panjang.

  1. Minta tempat duduk yang lebih luas untuk memudahkan anda melakukan sebarang pergerakan regangan - atau duduk di bahagian laluan.

  1. Digalakkan memakai compression socks yang boleh dibeli di farmasi.

  1. Sentiasa memakai tali pinggang keledar sepanjang masa.
Credit

Semoga ilmu ini dapat dimanfaatkan bersama-sama.

Salam sayang,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Norhana Marsom
SID: 866186
Page: Family Health Supplement

Monday, February 24, 2014

AWAS! Antibiotik mungkin bahaya!

APA ITU ANTIBIOTIK?

Antibiotik hanya membunuh atau merencat pertumbuhan kuman bakteria. Ia tidak membunuh kuman lain seperti virus dan kulat.


MENGAPA AITIBIOTIK DIPERLUKAN?

Antibiotik hanya berkesan terhadap jangkitan bakteria.

Antibiotik yang berbeza diperlukan untuk merawat jangkitan bakteria yang berlainan.

Doktor akan menentukan jenis antiobiotik yang sesuai untuk anda.


TAHUKAH ANDA?
  • Batuk dan selsema biasa tidak memerlukan antibiotik dan biasanya akan pulih dengan pengambilan air & rehat secukupnya.
  • Sekiranya, disalahguna, kerintangan antibiotik mungkin berlaku dan boleh menyebabkan hilang keberkesanan.
  • Bakteria yang telah mengalami kerintangan antibiotik akan menyebabkan jangkitan yang lebih serius di masa akan datang

PERANAN ANDA UNTUK MENGURANGKAN KERINTANGAN ANTIBIOTIK
  • Ambil antibiotik mengikut arahan.
  • Elakkan meminta antibiotik daripada doktor. Doktor akan menentukan jika anda memerlukan antibiotik.
  • Jangan guna semula antibiotik untuk penyakit dikemudian hari.
  • Berjumpa dengan doktor sekiranya anda demam dan sakit lebih daripada 2 hari. 

Antibiotik kebiasannya diberikan oleh doktor untuk mengelakkan pesakit dari mendapat sakit secara berlarutan dan juga untuk menguatkan sistem imun.

Di Shaklee, kami menawarkan suplemen untuk menguatkan sistem imun anda dan perlindungan yang lebih baik.
  1. Nutriferon
  2. Sustained Released Vita-C
  3. Zinc Complex
  4. Garlic

Kebaikan:
  • menguatkan sistem imun*
  • membantu melawan demam selsema biasa*
  • menentang kerosakan akibat radikal bebas*

Credit: Flyers di Klinik Kesihatan

Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor (866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com

Kenapa air penting untuk manusia?

Kepentingan air

[ TAHUKAH ANDA ]
Tubuh akan hilang 1.7 liter air sehari melalui proses pernafasan dan kumbahan. Bayangkan jika anda cuma minum seliter atau kurang dalam sehari! Air juga menstabilkan suhu badan, mengangkut nutrisi dan oksigen ke dalam sel, melembabkan udara dalam paru-paru, meningkatkan kadar metabolisma, membantu organ-organ untuk serap nutrisi dengan baik, serta melindungi dan melembabkan rawan.

Jom kita lihat ape yang berlaku jika kekurangan air?

TUBUH SELALU KEPENATAN, erm betul..lebih2 lagi skrg ni tengah musim panas dan sejuk tak menentu..kalau kurang minum air je badan mesti rs letih semacam..


√ Sakit kepala yang kerap atau MIGRAIN

 
SEMBELIT, siapa pernah alami sembelit? saya memang sering alami sembelit..tapi bila minum air cukup masalah sembelit tu msh ade..tp kurang sikit laa..


Ketegangan otot

 
Tekanan darah yang tidak seimbang


Masalah buah pinggang, kekurangan air akan "memaksa" buah pinggang bekerja keras untuk bahan toksik dan lama kelamaan boleh menyebabkan ianya rosak

 
Kulit kering

 
Risiko Kematian
 Jom kita cuba tips ini, untuk mengelakkan badan kekurangan air..

Tips minum air
Semoga ianya memberi manfaat kepada semua ya!

Salam sayang,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Norhana Marsom

Sunday, February 23, 2014

Jangan ambil mudah HB rendah semasa hamil!

Anemia ketika hamil dan shaklee


Apakah itu anemia?
******************
Anemia merupakan keadaan di mana berlakunya kekurangan hemoglobin (Hb) di dalam sel darah merah. Hemoglobin merupakan pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Oleh itu, apabila anda mengalami anemia, tisu seluruh badan menjadi hipoksia(kurang kandungan oksigen) dan kurang tenaga. Sebagai seorang wanita mengandung, adalah penting bagi anda untuk mendapatkan ujian darah bagi menentukan paras hemoglobinnya semasa lawatan pertama pemeriksaan kandungan (lawatan antenatal).

Apakah tanda-tanda dan gejala anemia?
*********************************
Gejala yang paling biasa berlaku adalah :
-Merasa letih, lemah anggota dan sering pengsan.
-Kelihatan pucat
-Kesukaran bernafas/sesak nafas
-Loya
-Mengalami debaran (palpitasi) - dengupan jantung yang cepat
-Sakit kepala dan pening
-Kerengsaan dan juga keradangan pada lidah
-Mudah lupa

Gejala yang jarang berlaku :
-Mengalami jaundis ataupun kekuningan, terutama pada mata dan kulit
-Sakit di bahagian perut atau abdomen

Kenapa berlakunya anemia?
************************
-Kurang pengambilan zat besi (iron) dan asid folik di dalam diet harian
-Mengalami kehilangan darah yang berpunca dari pendarahan gastrousus, buasir, ataupun darah haid yang terlalu banyak.
-Proses pencernaan mungkin mengalami sedikit perubahan semasa hamil di mana ini akan menyebabkan berlakunya anemia.
-Walaupun jumlah pengambilan zat besi (iron) dan juga asid folik mencukupi. Ini kerana sebahagian daripada ferum dan juga asid folik itu diagihkan kepada janin dalam kandungan.
-Talasemia - sejenis penyakit darah keturunan yang banyak berlaku di kawasan Asia, Mediterranean dan juga Afrika.

Siapa yang berisiko mengalami anemia?
*********************************
-Wanita mengandung yang tidak dapat makan dengan baik kerana masalah loya atau muntah.
-Wanita yang mengandung kembar
-Wanita yang hamil dalam sela masa kehamilan yang terlalu rapat.
-Pemakanan yang tidak baik - kekurangan pelbagai jenis vitamin. Wanita yang tidak mengambil zat besi dengan cukup adalah lebih mudah mendapat anemia.

Adakah anemia berbahaya kepada saya dan bayi?
**************************************
Anemia sangat bahaya kerana boleh menyebabkan perkara berikut :

KEPADA IBU
-Tumpah darah semasa dan selepas bersalin
-Tekanan darah tinggi(eklampsia)
-Keguguran
-Kematian

KEPADA BAYI DALAM KANDUNGAN
-Kematian janin
-Kelahiran bayi tidak cukup bulan
-Kelahiran bayi kurang berat badan

Seriuskan masalah anemia saya?
****************************
Tahap keterukan anemia adalah seperti berikut:
a) < 6.9 - SANGAT TERUK
b) 6.9 < 8.0 -TERUK
c) 8.0 < 9.5 - SEDERHANA
d) 9.5 - 10.5 - RINGAN


Bagi ibu-ibu yang hamil, jangan sesekali memandang remeh hal ini..Pengambilan supplemen 2 biji Vita-lea Shaklee setiap hari dapat membantu menangani masalah anemia semasa hamil.

Tips Pengambilan Iron Supplement.
--------------------------------------------
1) Ambil 2 biji Shaklee Vitalea setiap hari
2) Pengambilan zat besi bersama vitamin C akan dapat membantu penyerapan zat besi lebih OPTIMUM!
3) Elakkan pengambilan zat besi bersama kalsium. Ini kerana, kalsium akan menggangu penyerapan zat besi yang maksimum.
4) Pengambilan sumber asid folat (asid folik) akan membantu mengekalkan paras hemoglobin ang normal di dalam badan. Sumber asid folat boleh didapati di Shaklee Vita-Lea dan Shaklee B-complex.

Set kehamilan shaklee

*Buat ibu-ibu hamil yang comel...Jom cuba SET KEHAMILAN kami..khas untuk IBU-IBU HAMIL.


Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor (866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com

Tips kurus secara sihat

Kenapa lately ni saya asyik cite bab kurus je ye..? Sebabnya, ramai customer yang sms/whatsapp saya untuk dapatkan set kurus. Jadi saya nak kongsikan tips kurus secara sihat ini..

Jom kita lihat tips:

1. MAKAN DENGAN TERATUR, Apabila kita makan, secara automatiknya meningkatkan kadar metabolisme badan untuk proses penghadaman makanan.

2.MAKAN LEBIH, untuk jaga badan juga perlu makan lebih tapi jaga lah benda apa yang dimakan itu juga. Jangan bertindak membuang kalori dengan tidak makan kerana apabila anda tidak makan akan memperlahankan metabolisme.moral of the story:JANGAN SKIP MKN

3. PENGAMBILAN PROTEIN, Rantaian protein amat sukar untuk dipecahkan oleh itu lebih banyak penghadaman dilakukan secara tak langsung meningkatkan kadar metabolisme badan.

4. MAKAN IKAN DAN MAKANAN KURANG LEMAK, Ini akan mengalakkan penghantaran maklumat “saya kenyang” kepada otak dan membantu isyarat di hantar kepada otak untuk metabolisme membakar kalori dengan lebih banyak.

5. MAKAN MAKANAN PEDAS, Makanan pedas mampu meningkatkan jumlah kalori yang di bakar ketika proses penghadaman.

6. MINUM AIR SEJUK, kerana ini akan meningkatkan kadar metabolisme kerana badan pemanaskan air pada suhu tubuh. (mandi air sejuk seawal pukul 4-5 pagi pula membantu memecahkan lemak..)

7. BERJALAN LEBIH PANTAS. Ini akan meransang kamu lebih berpeluh.

8. Lebih banyak OTOT yang di miliki, lebih banyak kalori yang akan di bakar sepanjang hari. Cubalah senaman 2 kali seminggu.

Jadi JOM BINA OTOT..diet bersama shaklee akan membantu anda build muscle and burn fat only..

Cinch Shake, Lecithin & Herb-Lax sesuai untuk diambil oleh mereka yang ingin kurus secara sihat!


Sedikit info tentang set ini:

HERB-LAX
* membersihkan najis yang tersekat
* merangsang usus utk percepatkan proses pembersihan secara lembut
* membantu masalah sembelit
* mengempiskan perut

LECITHIN
* memecahkan lemak dan kolestrol di dalam badan
* menghalang lemak baru melekat pada badan


CINCH SHAKE
* membantu menghilangkan lemak pada oto
* membina dan mengekalkan otot dalam bentuk jisim tanpa lemak (lean muscle)
* membantu anda merasa kenyang

Sumber


Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor (866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com

Saturday, February 22, 2014

Tips atasi stretch marks!

Tahukah anda STRETCH MARKS boleh diatasi dgn 3 cara:

1) pengambilan PROTEIN yg mencukupi - ini kerana protein menggantikan sel2 yg telah mati dgn sel2 yg baru
2) pengambilan AIR MASAK yg banyak - untuk memastikan segala toksin dibuang melalui sistem perkumuhan
3) mengambil VIT C sebanyak 2bj setiap hari...

Hasilnye? Superb! 

Saya? Saya tidak mempunyai masalah stretch marks semasa mengandungkann kedua2 anak saya.

Dengan izin Allah dan konsisten mengamalkan ketiga2 cara di atas. 


Protein dan Vitamin C pilihan saya ialah dari Shaklee!

Jom kenali fungsi kedua-dua vitamin ini..
ESP
850gm
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM150

ESP non-GMO dan tinggi protein ini jika di amalkan ketika mengandung dan selepas bersalin secara konsisten, ianya dapat membantu:
  • mengurangkan dan menghilangkan stretch mark
  • memperbanyakkan susu badan
  • memberikan tenaga berterusan
  • memulihkan sel-sel mati untuk membentuk tisu bagi ibu yang bersalin secara pembedahan


Sustained Release Vit-C
180 biji
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM92.50

Pengambilan vitamin C setiap hari dapat membantu:
  • mencantikkan kulit
  • merangsang pembentukan kolagen

Real testimoni:

Stretch mark dan shaklee
Lagi testimoni (here)


Jika anda inginkin konsultasi percuma berkitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor (866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com

Friday, February 21, 2014

Atasi kebas-kebas dengan shaklee!

Jangan pandang remeh jika anda mengalami rasa kebas-kebas pada seluruh tubuh anda!

Sekiranya anda sering mengalaminya, ia merupakan anda mengalami kerosakan saraf atau neuropati. Neuropati dialami sekitar 26% orang dewasa berusia 40 tahun dan ke atas. Penyakit ini biasanya dialami oleh mereka yang kekurangan Vitamin B, pesakit yang mengidap diabetes bertahun-tahun lamanya atau penagih alkohol

Biarpun begitu masalah neuropati boleh terjadi kepada semua golongan usia dan risiko tinggi kepada mereka yang banyak melakukan pekerjaan statik seperti menaip. Namun ia boleh dicegah dengan mengambil Vitamin B1, B6 dan B12, mengurangkan pengambilan alkohol serta kerap berolahraga.

Sedikit info tentang kebas: Sumber

-------------------------------------------------------
Apa itu Kebas?

Kebas adalah keadaan di mana seseorang itu mengalami kekurangan rasa. Keadaan ini biasanya berlaku disebabkan oleh irritasi saraf atau saraf periperi terhimpit. Rasa kebas ini boleh berlaku pada mana-mana bahagian badan dan ianya bergantung juga pada jenis dan lokasi saraf yang terlibat. Rasa kebas ini lebih kerap dirasai pada hujung jari, tapak tangan, tapak kaki, lengan dan kaki.

Punca Kebas
  • Kecederaan pada saraf akibat kemalangan
  • Kesan sampingan pada ubat
  • Kerosakan saraf akibat bahan toksik seperti pengambilan alkohol dan rokok
  • Jangkitan pada saraf periperi seperti kayap
  • Menghidap penyakit-penyakit seperti diabetis, migraine, multiple sclerosis, epilepsy, strok dan hypothyroidism
  • Berlakunya kekurangan vitamin dalam badan seperti kekurangan Vitamin B12
  • Kerosakan saraf akibat bahan toksik seperti pengambilan alkohol dan rokok
  • Saraf periperi tertekan disebabkan "hemiated disc" atau osteophytes yang terbentuk akibat proses degenratif
  • Cappel Tunnel Syndrom (Saraf Mendian tertekan di kawasan pergelangan tangan)
-------------------------------------------------------

Bagaimana shaklee membantu mengatasi masalah kebas ini?

Cadangan supplemen shaklee yang basic adalah 
  • B-Complex Menggalakkan sistem saraf yang sihat dan berfungsi
  • Ostematrix - Kekurangan kalsium menyebabkan kaki kejang

Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi HANA Shaklee Independent Distributor (ID 866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com


Thursday, February 20, 2014

Herb-Lax & Lecithin sahaja boleh kurus???

Nak percaya ke x? Nak percaya ke x? macam susah je nak caya..

Tak suruh percaya punnn tp kalau nak thu kesahihannya, try consume kedua-dua produk ni..Herb lax ni hot tau!! Selalu out of stock..kalau out of stock tu maknanya, HOTTTT lah kannn..

Ok, back to topic. Sebenarnya saya nak share tentang testimoni seoorang pengguna dan pengedar shaklee ni sis Adeq Syamar. Tujuan sis ni consume Herb-Lax dan Lecithin sebab nak selesaikan masalah SEMBELIT YANG KRONIKKKK dan KOLESTROL TINGGIII.. Fuhhh ngeri, muda2 kolestrol tinggi..

Testimoni Herb-Lax dan Lecithin
Tengok, tujuan asal lain, tp benefit tambahan KURUS, SEMBELIT SEMAKIN BAIK, KOLESTROL NORMAL.

Jom kita singkap kebaikan kedua-dua produk hot ni.

HERB-LAX
120 biji
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM52.50

Kebaikan:
  • membersihkan najis yang tersumbat
  • merangsang usus utk percepatkan proses pembersihan secara lembut (najis yang tersekat dan yang tersimpan lama dalam tubuh)
  • membantu masalah sembelit
  • mengembalikan semula proses semulajadi pergerakan usus (natural bowel movement)
  • mengempiskan perut
  • membantu mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut
LECITHIN
180 biji
Harga runcit semenanjung Malaysia ialah RM52.50

Kebaikan untuk masalah sis ini:

  • meringankan sembelit
  • menghalang enapan lemak di hati
  • "pembersih" salur darah
  • membantu mengemulsi dan metabolisma lemak, kolestrol dan trigliserid di dalam tubuh
  • menghalang obesiti
Kebaikan yang lain adalah:
  • mencantikkan otot dan kulit
  • memperbaiki alergi
  • menghalang kejadian batu karang
  • mempertingkatkan daya ingatan dan meringankan stress
  • menghalang tekanan darah tinggi
  • memperbaiki prostat lelaki
  • menyerap vitamin larut lemak

Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor anda (ID 866186) di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com


Tuesday, February 18, 2014

5 hari turun 4kg???

Dok baca2 kat group SGL..tengok2 kot2 ade testimoni baru..tetibe terpandang plak perkongsian dari sis Julia Sweet ni..memang power lah testimoni die..

Sis Julia amik set slimming untuk ibu menyusu iaitu ESP, Alfalfa dan Lecithin. Sebelum tu, jom kita layan gambar ni..

set kurus dan shaklee
Tips dari sis Julia:

"Dlm masa 5hari tu kak timbang dr 69 dah turun 65
dua minggu ni belom.timbang lg ...tggu en.hubby nk beli penimbang letak kt rumah heee"
"Dan yg paling penting air kena banyk minun sebab air tu nanti dpt nembantu kita dlm proses kurus tu Dan satu lg kalau boleh kurangkn makan atau minum yg brgula"

Pehhh, serius power testimoni sis Julia..mana tak power, tgk jelah gambar tu..bukan kurus je dapat, susu pun Alhamdulillah bertambah dari sebelumnya...

Sedikit penerangan tentang set ini:

Alfalfa - bertindak sebagai detoks semulajadi
            - melawaskan sistem penghadaman dengan lembut
            - penggalak susu utama yang terbaik
            - mengangkut lemak keluar dari badan

Lecithin - memecahkan lemak dan kolestrol tidak perlu
              - membantu mengelakkan masalah obesiti

ESP - bertindak sebagai 'meal replacement'
        - dilengkapi protein untuk kekalkan dan bina otot
        - membantu mempercepatkan penghasilan susu

Bagaimana cara pengambilan set kurus ini? ---->>> klik sini


Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor (866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com

 

Monday, February 17, 2014

Jerawat batu? Bernanah? Berparut?

Jangan risau! Kerana masalah anda boleh diatasi dengan penjagaan yang rapi serta rawatan dalam melalui supplemen shaklee!

set skin care dan shaklee
Harga runcit semenanjung Malaysia untuk set ini ialah RM339

Kelebihan setiap produk dalam set skin care ini:

Vit E ~ anti penuaan, anti kedut serta menghalang radikal bebas dari merosakkan kulit

B Complex ~ melancarkan peredaran darah yang membawa oksigen ke seluruh kulit
                    ~ membantu melembapkan kulit
                    ~ mengekalkan tona kulit yang sihat

Vit C ~ melambatkan proses kerosakan oleh radikal bebas yang menjadi punca kemusnahan kolagen serta kulit kering

Zinc ~ Sembuhkan luka luar dan dalam
         ~ mengawal selia jumlah testorean di dalam badan
         ~ menormalkan jumlah minyak kulit dan kekalkan kulit yang sihat


Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor (866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com

Pantang larang vitamin

Sejak dua menjak ni, ramai pembaca dan pelanggan shaklee saya yang sering bertanyakan saya, "ada pantang larang tak nak makan vitamin ni?", "ada pantang makan tak kalau amik set diet ni?"

Jawapannya mestilah ada sayang. Bukannya apa, pantang larang ni bukan yang memudaratkan tetapi untuk kebaikan bersama dan diri sendiri jgk..

Ok, now saya kongsikan pantang larang vitamin. Ini saya dapat dari rakan shaklee juga. Terima kasih sis Adila Manaf.

---------------------------------------------------

Tidak merasa manfaat setelah mengambil supplement dan vitamin? Mari kita check senarai semak dan pantang larang ini!

Beberapa faktor kenapa VITAMIN TIDAK BERKESAN. 

Saya yakin ramai yang tahu berkat istiqamah…berkat istiqamah [ amalan yang dilakukan secara sedikit tetapi berterusan] even dalam mendapatkan kesan hasil dari pengambilan supplement, kita disarankan makan secara konsisten selama 3 bulan untuk benar-benar mendapatkan keserasian ditambah sel kita hidup antara 90-120 hari.

Ada segelintir kumpulan pengamal vitamin yang merasakan tidak mendapat apa-apa manfaat dari pengambilan vitamin atau supplement mereka disebabkan oleh beberapa faktor :

1. Pengambilan air kosong dipandang remeh.

Ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air masak kosong dan lebih suka yang bewarna dan berperisa. Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan.
Kita disarankan mengamalkan banyak minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.

Ia juga penting bagi mengurangkan kesan Healing Crisis. Apa itu Healing crisis? Sila klik SINI.

2. Elakkan makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa.

Apabila kita makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air. Maka cuba agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu satu masa tertentu sahaja.

3. Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.

Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam. Namun sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan, pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.

4. Kurangkan pengambilan kafein dalam diet harian.

Tahukah anda pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan? Maka pengambilan minum yang berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

5. Pantang larang makan vitamin.

-Tahukah anda pengambilan multivitamin yang lengkap dengan zat besi (Vitalea) tidak boleh diambil bersama air susu/ ostematrix/ pil kalsium? Ini kerana ia akan mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri.
-Tahukah anda vitamin E dan GLA Complex (kerana terdapat Vitamin E di dalam GLA Complex), tidak boleh diambil bersama alfalfa kerana alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia.

6. Pesakit-pesakit dan keadaan seperti berikut TIDAK BOLEH mengambil vitamin dan supplement seperti yang dinyatakan:

Pesakit SLE atau lupus : Alfalfa

Pesakit talasemia: Vitalea

Ibu Mengandung: Vitamin E, Alfalfa, GLA, Vivix, Carotamax, Lecithin, Nutriferon (kecuali dengan saranan doktor). Vitamin2 yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil di awal kandungan dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.

---------------------------------------------------

Jika anda inginkan konsultasi percuma berkaitan suplemen yang disebutkan di atas, boleh hubungi saya HANA Shaklee Independent Distributor (866186) anda di nombor 012-7350070 (Whatsapp/sms/call) atau di emel ini mj_cincin@yahoo.com

Jom baca yang lain-lain!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...